Hidrolik Üniteleri
HİDROLİK ÜNİTE Nasıl Çalışır?
HİDROLİK ÜNİTE Fonksiyonu Nedir?
HİDROLİK ÜNİTE Nerelerde Kullanılır?
HİDROLİK ÜNİTE Faydaları Nedir?
HİDROLİK ÜNİTE Fiyatları Nedir?
HİDROLİK ÜNİTE
Hidrolik Güç Üniteleri insan gücünün yetersiz kaldığı her durumda makinelerden yardım alınır. Makineler ağır şartlarda, insan gücünün yetmediği ve insan hızının yeterli olmadığı durumlarda işi kolayca yapabilmeyi sağlamaktadır.
Günlük hayatta pek içli dışlı olmasak da, inşaat, tersane, fabrika, taşıma işleri vb. sektörlerde iş makinelerine çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Peki bu mükemmel işleyişi ile iş makineleri nasıl çalışmakta gücünü nereden almaktadır bunu inceleyelim.
Hidrolik Güç Üniteleri iş makinelerinden en çok iş yapmasına tanık olduğumuz vinçler, kamyonlar, asansör sistemleri gibi bir kol ve onu iten, yönlendiren küçük bir başka kol mekanizmasından oluşmaktadır.
Motor sistemleri dışında temel hareket ve güç sağlayan kısımları hidrolik sistemlerdir.
Hidrolik sistemler basit bir resim ile çalışma prensibi açıklanabilir ama insan hayatı için tehlikeli olabilecek durumları ortadan kaldırmak için resme bakmak yeterli değildir.
Hidrolik sistemler genelde iç içe rahatça girip çıkabilen iki silindirin, hava ve sıvı sızdırmadan hidrolik sıvısı ile hareket ettirilmesidir. Geniş bir pompa yardımı ile dar yapılı hidrolik silindirleri tonlarca ağırlığı itebilecek şekilde güç sağlamaktadır. Tonlarca ağırlık kaldıran dev vinçlerin kollarını hareket ettiren 1 veya 2 tane hidrolik sistemler herkesin dikkatini çekmiştir. Bu silindirik uzun borular tüm hareketi bir pompa ile itilerek iç kısmını dolduran hidrolik sıvısı sayesinde yapmakta, ayrıca uzaktan kontrol avantajı ve az yer kaplaması ile tam bir tasarım harikasıdır.
Sıvı olarak genelde yağ kullanılır. Bilindiği gibi sıvıların sıkışma durumu söz konusu değildir. Sıvıların sıkışmaması özelliği bu sistemin temelini oluşturur ve hava veya başka gazlara oranla çok daha güvenilir olmaktadır. Eğer esnek bir sistem (yay mekanizması) oluşturulması istenilseydi sıvı yerine herhangi bir gaz kullanımı daha uygun olurdu.
Hidrolik sitemler sıvıyı depo eden bir bölüm ve buraya basınç uygulayan düşük enerjili başka bir sistem ile çalışmaktadır.
Hidrolik Güç Üniteleri
Hidrolik Güç Üniteleri
Ana depoda basınç yapan silindirik sistem, itici güç yapan diğer sitemden daha geniş bir yüzeye sahip olmalıdır. Genişlikten dara doğru giden sıvı daha etkin ve kontrollü bir basınç uygulamaktadır.
Bu sitemler kurulum açısından pahallı sistemlerdir, fakat tamir durumlarında çok daha makul fiyatlardan söz edilmektedir. Az yer kaplaması, sessiz çalışması, hafif bir güçten yüksek efor isteyen güçler elde etmesi gibi birçok avantajları vardır. Avantajlarının yanı sıra tehlikeli de olabilmektedirler.
Eskiden sistemlerde ani güç kesintilerine karşı yapılmış bir önlem bulunmuyordu. Çalışmakta olan bir makine aniden durunca boşalan hidrolik sıvısı bir vinç veya bir asansörde ciddi can kayıpları verilmesine sebep olabiliyordu.
Hidrolik Güç Üniteleri, Bilindik bir kaza ise itfaiye erlerinin bir yangına müdahalesi sonucu aracın, hem su pompalama hemde havalı merdiven sistemini kullanmasından dolayı karşılanmayan güç yüzünden, yüzlerce yükseklikten düşen itfaiyecilerin ölümü ile sonuçlanmıştı.
Bu durum için valf adında bir sistem geliştirildi. Valf basınç ile itilen sıvıyı hazneye alıyor fakat tek yönlü hareket sağlıyordu. Herhangi bir güç kaybında veya makine çalışmayı durdurduğunda valf’tan tekrar depoya gidemeyen sıvı sistemin içinde kalıyor ve güvenle çalışmasını sağlıyordu.
Hidrolik Güç Üniteleri, Günümüzde arabalarda da kullanılmaya başlanan bu sistemler araçta güvenli sürüş içinde çok büyük avantaj sağlamakta ve sert direksiyon dişli sitemleri yerine sıvı hareketi ile kolayca kullanılabilen direksiyonların elde edilmesini sağlamıştır.
Aynı zamanda arabalarda fren sistemlerininde hidrolik olarak saniyede 8-12-16 defa diske vuruşu ile aracı kolayca ve kaydırmadan durdurması da ABS sisteminin temelini oluşturmaktadır.
Hidrolik sistemlerde az kullanım, tek silindirli uygulamalar, mobil asansör,platform gibi uygulamalarda pratik
ve ekonomik fayda sağlayan ürünler,günlük hayatımızda son yıllarda çok fazla yer almaya başlamıştır.
Montajının kolay olması, stoklarda hazırda bulunması, fiyatlarının ekonomik olması hidrolik güç ünitelerinin önemini daha da arttırmıştır.
WINMAN hidrolik güç üniteleri, ara blok şekilleri olarak; 01 serisi P-T çıkışlı, 02 serisi tek etkili (üzerinde geriye dönüşte kullanılmak üzere popet valf, hidrolik hız ayarının standart olarak bulundurulduğu) ve 08 serisi modüler (hidrolik yön kontrol valfi veya valflerin takılabildiği valf pleytleriyle birlikte) olmak üzere üç ana grupta imal edilmektedir.
Türk malı üretim yapılan bu gövdeler AC motor kullanımı için dizayn edilmiştir. Elektrik motorlarının standart olarak kullanımı amaçlanan bu ürünlerin projelendirmesi, AR-GE çalışmaları ve imalatı Hid-Tek tarafından tamamlanmış olup, satış yelpazesi içerisindeki yerini almıştır. AC motorlarda 110V, 220V, 380V motorları 0,33kw’dan 3kw’ya kadar gereken kapasitelere göre, herhangi bir marka elektrik motorunun müşteriler tarafından da kolayca montaj edilebilmesi için dizayn edilmiştir.
Bu şartlarda ürünler, nakliyede fiyat avantajı, stoklamada stok maliyeti avantajı, dünyanın neresine giderse gitsin standart motorlarından dolayı kullanıcıya kolay tedarik edebilme ve fiyat avantajını da beraberinde getirmiş bulunmaktadır.
Yapılan çalışma sonucu; özellikle AC motorlarda hidrolik güç üniteleri için özel üretilen flanşı ve mili özel imalat olan elektrik motorlarına bağımlılığı ortadan kaldırılmıştır. WINMAN hidrolik güç ünitelerinde AC motorların yanında 12V ve 24VDC motor donanımlı mobil kullanımlar için aynı üç seride ürün bulunmaktadır.
Özellikle mobil uygulamalarda kullanım alanı bulunan bu tip motorlarda en büyük dezavantaj;
Hidrolik Güç Üniteleri DC motorların her ne marka olursa olsun çalışma zamanlarının çok kısa oluşu ve bu çalışma zamanından sonra mutlaka dinlenme süresi bırakılmak zorunda olunmasıdır. Bu ürünleri mobil uygulamalarda kullanırken aracın çalışır vaziyette olması, aracın aküsünün ömrü için çok önemli bir kriterdir. Aksi halde, çektikleri amper değerine göre akü şarj ömrünü çok kısa bir sürede tüketebilmektedir.
Özellikle çalışma şartlarını değerlendirirken bu kriterlere dikkat edilmesi, araçlarının akü ömrü ve motorların çalışma ömrü açısından çok önemlidir.
Hidrolik güç üniteleri bu standart kullanımların dışında özel uygulamalar için de dizayn edilmektedir.
Hidrolik Güç Ünitesi ürünlerine örnek vermek gerekirse;
Hidrolik Güç Üniteleri Hasta yatağı imalatı, engelli platformu, tır rampası imalatı, basketbol potası imalatı vb. işe özel hidrolik dizaynlarla hidrolik güç ünite imalatları da yapılabilmektedir.
Hidrolik güç üniteleri dik montaj ve yatay montaj olarak iki şekilde monte edilebilmektedir.
Depoları 1 lt’den 30lt’ye kadar mevcut olup, plastik ve metal olarak sınıflandırılmaktadır.